Projekt ze Starostwa Powiatowego w Kielcach 2011

Również w 2011 Stowarzyszenie "Św. Jacek"otrzymało dotację ze Starostwa Powiatowego w Kielcach na realizację projektu pt. "JAK TU PIĘKNIE! - MOJE GÓRY ŚWIĘTOKRZYSKIE".

Projekt dotyczył organizacji konkursu wiedzy o przyrodzie i regionie świętokrzyskim dla dzieci szkół podstawowych z klas IV - VI z miejscowości należących do Gmin Masłów i Górno: Leszczyny, Radlin, Cedzyna, Mąchocice Kapitulne, Podmąchocice. Eliminacje odbyły się czerwcu w poszczególnych szkołach. Finał odbył się w dniu 23.10.2011 r. Szkole Podstawowej w Leszczynach.

Każdą ze szkół reprezentowały trzyosobowe drużyny, które oceniała komisja składająca się z członków Stowarzyszenia "Św. Jacek" w składzie: ksiądz Wacław Woźnica, Katarzyna Radek, Małgorzata Pastuszko, Stanisław Kaczmarczyk. Osobą prowadzącą konkurs finałowy była sekretarz Stowarzyszenia "Św. Jacek" Alicja Staszewska.

Czas między kolejnymi rundami konkursu umilał wszystkim uczestnikom i kibicom chór ze Szkoły Podstawowej w Leszczynach pod kierunkiem pana Sławomira Wiecha. Drużyny odpowiadały na wylosowane pytania przygotowane przez komisję konkursową. Dodatkowy bonus w ilości 10 punktów każdy zespół mógł zdobyć za wcześniej przygotowany "Przewodnik po Górach Świętokrzyskich", według własnej koncepcji i pomysłu. Z okazji tej skorzystały tylko SP w Radlinie i SP w Leszczynach.

Finałowy konkurs zakończył się następująco:

• I miejsce - SP w Radlinie
  • II miejsce - SP w Leszczynach
  • III miejsce - SP w Mąchocicach
  • IV miejsce - SP w Cedzynie

Każdy uczestnik konkursu otrzymał indywidualną nagrodę, natomiast każda ze szkół otrzymała wysokiej klasy mikroskop świetlny.

Należy dodać, że nagrody dla każdego uczestnika konkursu Stowarzyszenie "Św. Jacek" pozyskało z Urzędu Marszałkowskiego Województwa Świętokrzyskiego, Parków Krajobrazowych oraz instytucji i firm. Zakup mikroskopów dokonano za środki otrzymane ze Starostwa Powiatowego w Kielcach.