Europejskie Dni Dziedzictwa w parafii Św. Jacka w Leszczynach. Tajemnice codzienności: obrzędy religijne w naszym życiu 2012

Spis treści
Malowanie na szkle
Cuda z krepiny
Ozdoby słomkowe
Prelekcja
Wszystkie strony

Witraże, palmy wielkanocne, wiosenne kwiaty, ozdoby choinkowe - takie dzieła mogli wykonać mali artyści 8 i 9 września 2012 roku w trakcie trwania warsztatów artystycznych, które odbyły się w ramach zadania "Europejskich Dni Dziedzictwa w parafii Św. Jacka w Leszczynach. Tajemnice codzienności: obrzędy religijne w naszym życiu."

Zajęcia plastyczne zostały poprowadzone przez Antoninę Gołąbek, Teresę Klimczak oraz Urszulę Dyragę. Artystki opowiadały dzieciom o sposobach przyozdabiania domostw dawniej i dziś, znaczeniu użytych ozdób w dawnych obyczajach, a także ciekawostkach dotyczących obyczajów religijnych.

A w niedzielne popołudnie 9 września o godz. 1700 odbyła się prelekcja wygłoszona przez ks. Wacława Woźnicę o wielu interesujących symbolach i obrzędach w czasie Świąt Polskich. O tym wszystkim mogli sobie przypomnieć lub na nowo poznać wszyscy mieszkańcy z terenu parafii Św. Jacka, jak również zaproszeni goście.

Podsumowaniem projektu będzie wystawa w kościele p.w. Św. Jacka w Leszczynach, w czasie której będą pokazane prace dzieci biorących udział w warsztatach.